En terwijl alles leek stil te staan, werd het toch weer gewoon lente
Een periode van ‘social distancing’ en quarantaine maatregelen stelt ons voor een heuse beproeving . Denk eraan dat je op dit moment niet alleen jezelf, maar ook de anderen beschermt. Je neemt op deze manier je verantwoordelijkheid, je helpt een grote groep kwetsbare mensen. Wat je doet, is erg waardevol en belangrijk, niet alleen voor jezelf, maar ook voor de anderen. Wanneer je dit in gedachten houdt, geef je jezelf een doel om vol te houden en de moed niet te verliezen.
Deze tips kunnen je helpen om je mentale gezondheid op peil te houden.
Zorg voor routine
Structuur en routine bieden ons in deze woelige periode de nodige houvast en stabiliteit. Het geeft ons dat gevoel van veiligheid, voorspelbaarheid en controle dat we nu zo hard nodig hebben. Zekerheid in een onzekere situatie.
Dus zet je wekker, kleed je aan en begin de dag alsof je uit werken zou gaan. Sta elke dag op het zelfde uur op en ga op het zelfde uur slapen. Maak een onderscheid tussen weekdagen en weekends. Blijf zorg besteden aan je dagelijkse hygiëne en je maaltijden. Een dagschema kan kinderen helpen om hun dag te plannen en het overzicht te behouden.
Beweeg, blijf bezig
De mogelijkheden zijn inderdaad beperkt, maar bewegen blijft belangrijk voor onze fysieke en mentale gezondheid. Een wandeling, een fietstocht, een dagelijks yogamomentje of een work-out in je achtertuin.
Blijf ook thuis bezig met zinvolle activiteiten (koken, tuinieren, lezen, tekenen, opruimen, misschien wel een nieuwe hobby). We weten immers dat zinvol bezig zijn bijdraagt tot een gevoel van zelfvertrouwen en eigenwaarde.
Samen-tijd én alleen-tijd
Net nu heel wat gezinnen wel erg veel tijd samen doorbrengen wordt alleen-tijd zo belangrijk. Zoek een evenwicht tussen samen-tijd en alleen-tijd. Wanneer je thuiswerken combineert met de zorg voor de kinderen, kan werken in shiften een oplossing bieden. Zo kan de ene ouder rustig werken of een momentje voor zichzelf nemen terwijl de andere ouder zich met de kinderen bezig houdt. Ook kinderen hebben alleen-tijd nodig.
Blijf verbonden
Hou contact met familie, vrienden, collega’s. Bel, chat, mail met elkaar. Maak bij voorkeur gebruik van videobellen via Skype, Facetime, Whatsapp, zodat je elkaar ook kan zien. Zeker in deze periode van social distancing is sociaal contact onmisbaar. Maak hier een dagelijkse routine van, een vast momentje van verbondenheid.
Volg enkel betrouwbaar nieuws
Door het nieuws op de voet te volgen, wek je een vals gevoel van controle, een illusie. In feite verhoogt dit niet je controle over de situatie, maar wel je angstgevoel. Check daarom je nieuwsberichten slechts 1 of 2 keer per dag én beperk je tot het volgen van een tweetal degelijke informatiebronnen. Laat je zeker niet op stang jagen door fake news.
Wees mild
Je hoeft van deze crisis niet het beste maken en jezelf heruit te vinden. De lat mag gerust wat lager. Doe wat je kan, niet minder, maar ook niet meer. Gun jezelf de kleine genoegens van het leven als luisteren naar muziek, een warm bad, enz. Stel je eigen grenzen, door bijvoorbeeld een taak te weigeren die je niet wil doen en die nu niet essentieel is. Slaap voldoende en neem voldoende rust, want dit wordt een marathon, geen sprint.
Word het je te veel, blijf er niet mee zitten
Gevoelens van angst en onzekerheid zijn normale gevoelens in een abnormale situatie. Het is heel gewoon dat je je soms bang of onzeker voelt. Niets om je over te schamen, geen reden om aan jezelf te gaan twijfelen. Bovendien kan je zelf heel wat doen, om met deze gedachten en gevoelens om te gaan.
Afleiding zoeken kan ervoor zorgen dat de storm van gedachten even gaat liggen. Een serie kijken, even gamen, een boek lezen, in de tuin werken, een taart bakken, je huis een schoonmaakbeurt geven. Of videobellen met vrienden. Vermijd hierbij liefst dat al je gesprekken over het coronavirus gaan en praat ook over andere dingen.
Een piekerkwartiertje kan zinvol zijn om meer controle te krijgen over je angstgedachten. Voorzie dagelijks 15 minuutjes, waarin je op volle toeren mag piekeren. Dit piekermoment plan je liefst niet ’s avonds voor je gaat slapen, maar vroeg op de dag. Komen er in de loop van de dag toch angstige gedachten op, noteer dan enkele sleutelwoorden en neem je voor dat je hier tijdens je volgende piekermoment uitgebreid over zal nadenken. “Sluit de pop-ups”.
Blijf je ook bewust van wat er wel goed gaat, waar je wel controle over hebt. Je hebt nu misschien wel tijd voor een uitgebreid ontbijt. Neem hier gerust de tijd voor. Dek je tafel, maak iets lekkers klaar, maak er een gezellig momentje van. Kijk tijdens je dagelijkse wandeling ook eens goed in het rond. Ondertussen werd het wel gewoon weer lente. Als je goed kijkt, dan zie je de natuur nu elke dag veranderen. Geniet van de kleine dingen. Niet alles is nu anders, sommige dingen blijven gewoon hetzelfde.
En onthoud dat alles een begin en een einde heeft. Ook dit zal weer voorbij gaan.
Merk je dat het erg lastig is om je gedachten en gevoelens onder controle te krijgen, of weet je niet meer hoe je hiermee om moet gaan, aarzel dan niet om professionele hulp in te roepen. De dienst Tele-onthaal is dag en nacht bereikbaar op het nummer 106. Chatten kan op tele-onthaal.be.
Onze praktijk is momenteel gesloten, maar onze psychologen en therapeuten blijven de komende weken wel beschikbaar via mail of telefoon. Heb je nood aan een gesprek, dan kan dit nog steeds telefonisch of via videobellen.
Stay safe en zorg goed voor jezelf en voor elkaar.