Behandeling van klachten aan het menselijk bewegingsstelsel.
Kinesitherapie
Losmaken van spieren en gewrichten, het leren controleren en versterken van uw lichaam, revalideren na een operatie, genezen na een overbelasting.
Door de doorgedreven specialisatie in de kinesitherapie is het niet altijd evident om met uw klachten bij de juiste therapeut terecht te komen. Binnen groepspraktijk Facet hebben naast algemene kinesitherapeutische behandelingen ook een aantal gespecialiseerde behandelingen. Dit stelt ons in staat om een zeer breed spectrum aan bewegingsproblemen aan te pakken.
Onze belangrijkste activiteiten zijn de aanpak van rugklachten, nekklachten en (sport)revalidatie. De samenwerking met het team van osteopaten heeft door de jaren heen zijn efficiëntie bewezen.
Klachten
- rug-en nekproblemen
- Revalidatie na een operatie
- Rug- en nekklachten
- Gewrichts-, spier- en peesontstekingen
- Spierverkorting, stijfheid
- Sportbegeleiding
- Stabiliteitstraining voor gewrichten (Core Stabilisation)
Binnen groepspraktijk Facet hebben naast algemene kinesitherapeutische behandelingen ook een aantal gespecialiseerde behandelingen.
Dit stelt ons in staat om een zeer breed spectrum aan bewegingsproblemen aan te pakken.
Kinesitherapie kan een hulp bieden bij een breed scala van klachten.
Binnen groepspraktijk Facet hebben naast algemene kinesitherapeutische behandelingen ook een aantal gespecialiseerde behandelingen.
Bij Groepspraktijk Facet kan je terecht voor de volgende kinetherapeutische behandelingsvormen:
Manuele therapie
Een manueel therapeut is gespecialiseerd is het onderzoeken en behandelen van bewegingsbeperkingen die uw klachten veroorzaken. Vooral de specifieke analyse en accurate behandeling van problemen van de wervelkolom heeft een belangrijke plaats in deze behandelstrategie.
Naast het opnieuw beweeglijk maken van de structuren die “vast” zitten kan de manueel therapeut ook testen welke spieren verzwakt zijn of bepalen of de verhoudingen tussen de spieren uit balans zijn. Door het aanreiken van een individueel oefenprogramma kunnen deze verzwakkingen gericht aangepakt worden. Dit is de beste aanpak zorgt ervoor dat de klachten op een later moment niet opnieuw de kop op steken.
Myofasciale kinesitherapie
Myofasciale therapie is een behandelwijze die zich toespitst op corrigeren van het verkeerd functioneren van (pijnlijke) spieren. In deze spieren ontwikkelen er zich pijnpunten, Myofasciale Triggerpunten (MTrP) genoemd. Via een goede spierdiagnose kunnen deze oorzakelijke pijnpunten opgespoord en bestreden worden met specifieke behandelingstechnieken. Dry needling, drukpunten, stretching, warmte…
Dry needling is een moderne specialisatie die de triggerpunten neutraliseert door middel van deze aan te prikken met zeer dunne naalden. Deze triggerpunten uiten zich in lokale pijn maar kunnen ook zorgen voor uitstralende (gerefereerde) pijn elders in het lichaam. Na een grondig intakegesprek en een lichamelijk onderzoek worden de gevonden triggerpunten gericht aangeprikt met daaropvolgend een directe pijnvermindering en een verbeterde functie van de betrokken spieren en gewrichten.
Revalidatie na een operatie
Na een operatie is de kinesitherapeutische revalidatie bepalend voor het eindresultaat na de operatieve ingreep. We proberen binnen Facet de revalidatie af te stemmen op jouw persoonlijke (beroeps)activiteiten en sporten. Er is immers een verschil tussen de lichamelijke behoeftes pakweg een loodgieter, een kunstenaar of een professioneel pianospeler. Er wordt steeds op maat gewerkt van het individu.
Met ons brede team van kinesitherapeuten kunnen we flexibel zijn in zowel de aard als de frequentie van de revalidatie. Bij een intensieve revalidatie wordt de behandeling en begeleiding opgenomen door meerdere kinesitherapeuten om continuïteit te kunnen bieden en een bredere kijk te hebben op aanpak van de revalidatie zelf. Alle kinesitherapeuten binnen Groepspraktijk Facet zijn ervaren in het begeleiden en behandelen van jouw revalidatietraject.
Sportkinesitherapie
Begeleiding van recreatieve sporters of serieuze amateur sporters na een blessure vraagt net dat beetje meer dan een klassieke revalidatie. Er is wordt specifiek gewerkt rond de bewegingspatronen en spiergroepen die van toepassing zijn in de beoefende sport. Er wordt gezocht naar uitdagendere oefeningen en zelfs veldrevalidatie behoort tot de mogelijkheden. Beter dan genezen na een blessure is om blessures te vermijden en een preventieve begeleiding te starten eens je van plan bent om een nieuwe uitdaging aan te gaan of een nieuwe sport te gaan beoefenen. Dan begeleidt de sportkinesitherapeut jou in het realiseren van jouw doel (bvb: 20km van Brussel lopen, spieropbouw door fitness,…). Deze preventieve aanpak kan best gecombineerd worden met een afspraak bij een osteopaat.
bekkenbodemreëducatie en perinatale kinesitherapie
Bekkenbodem
Onze bekkenbodem is een essentieel maar vaak toch nog onbesproken deel van ons eigen lichaam. De bekkenbodem sluit de onderkant van ons bekken af en bestaat uit verschillende spierlagen die lopen van het schaambeen naar het staartbeen en van de ene naar de andere zitbeenknobbel. Een goed functionerende bekkenbodem heeft verschillende functies:
- het ophouden en loslaten van urine, windjes en stoelgang
- het ondersteunen van de organen in het bekken
- ze draagt bij in de seksuele functie
- ze vormt een belangrijk onderdeel van onze core-stabiliteit.
Waar een goed functionerende bekkenbodem veel functies van het lichaam ondersteunt, kunnen moeilijkheden in de werking van deze spieren eveneens voor diverse klachten zorgen. Bekkenbodemproblemen die kunnen voorkomen zijn onder meer: urineverlies, constipatie of stoelgangsverlies, een zwaartegevoel in de bekkenbodem, een verzakking of prolaps, seksuele problemen of pijnklachten.
Perinatale kinesitherapie
Vaak zien we bekkenbodemproblemen opduiken rond de periode van de zwangerschap: dit is een periode waarin je lichaam veel veranderingen ondergaat en waar de bekkenbodemspieren extra op de proef worden gesteld.
Prenatale kinesitherapie (= kinesitherapie voor de bevalling):
kan je helpen om de veranderingen die je lichaam ondergaat mee te ondersteunen. Het helpt je om je voor te bereiden op de bevalling, of behandelt de klachten die je ondervindt tijdens de zwangerschap.
Postnatale kinesitherapie (= kinesitherapie na de bevalling):
aan de andere kant is erop gericht om je lichaam optimaal te laten herstellen na de vaginale bevalling of keizersnede.
Behandeling
Een belangrijk onderdeel van de behandeling bij bekkenbodemkinesitherapie zijn gespecialiseerde oefeningen. Deze bekkenbodemspieroefeningen richten zich op meer bewustwording van deze regio, op het juist kunnen aanspannen maar evenzeer op het goed leren ontspannen van deze spieren. Wanneer je jezelf meer bewust bent van jouw bekkenbodemspieren en deze goed kan laten samenwerken met de rest van je lichaam kan je preventief klachten voorkomen of klachten die momenteel aanwezig zijn behandelen.
Elke vrouw is uniek en verdient dus ook haar eigen aanpak: afhankelijk van de klachten die je momenteel ondervindt, wordt informatie en levensstijladvies op maat gegeven en worden de oefeningen aan jou persoonlijk aangepast.
Voor pre- en postnatale kinesitherapie kan je terecht bij Sien Vantilt.
Therapeuten
PRAKTISCH
- Eerste consultatie
Een eerste consultatie bestaat uit het opmaken (of bijwerken) van uw dossier, een vraaggesprek en fysiek onderzoek m.b.t. uw klachten. Hierna wordt u geïnformeerd over de behandeling die zal toegepast worden. Deze kan al opgestart worden maar de eerste volledige behandeling zal meestal pas plaatsvinden in de tweede zitting. Het is belangrijk dat u volgende documenten meeneemt: e-id kaart, medisch voorschrift en klevertje van de mutualiteit. Voor een revalidatie na een operatie hebben we ook het operatienummer nodig. De betaling dient contant of via payconiq te gebeuren na iedere consultatie.
- Opvolgbehandelingen
De frequentie van de behandelingen zal sterk afhangen van de aard van uw klachten of uitgevoerde ingreep. Dit wordt in de eerste zitting met u besproken. Wij vragen steeds om de behandeling te laten doorgaan in onze praktijk. Indien dit niet mogelijk is (bvb na een operatie), komen wij aan huis tot uw situatie toelaat om u te verplaatsen. Huisbezoeken kunnen enkel binnen een straal van 3 km van de praktijk.
Annulatie van afspraken
Wij vragen bij annulatie de therapeut minstens 48u op voorhand te verwittigen (mail, telefoon), ten laatste 24u op voorhand! Als u annuleert de dag van de afspraak of niet komt opdagen wordt de volledige zitting in rekening gebracht.
Terugbetaling
De terugbetalingsdocumenten worden op het einde van uw behandeltraject meegeven samen met het medisch voorschrift. Indien u tussentijds deze documenten wenst te ontvangen gelieve dit dan tijdens de eerste consultatie te vermelden.