Skip to main content

Hoe meer je doet voor jezelf, hoe meer je kinderen leren

In deze tijd heb je misschien het gevoel als ouder dat je kinderen weinig bijleren. Of misschien dat jij als ouder weinig tijd hebt om met de opvoeding bezig te zijn. Misschien komt zelfs de gedachte dat je het als ouder allemaal wat “laat hangen” wat opvoeden betreft. Niets is minder waar!

In deze korte tekst rond het thema van de week van de opvoeding, overtuig ik je graag van het tegendeel. Zo ontdek je misschien dat meer voor jezélf zorgen als ouder zelfs béter kan zijn voor je kinderen. (Herlees deze zin gerust nog een keer). En passant, reik ik je graag enkel helpende gedachten aan voor die momenten dat jouw zelfvertrouwen als ouder even een opkikker verdient. Tenslotte is opvoeden geen (wed)strijd. Toevallig is dat ook het thema van deze week van de opvoeding…

 

  1. Verveling is goed voor de creativiteit. Het is echt niet nodig je kinderen de hele dag te entertainen. Hoe aanlokkelijk het ook is, weersta de verleiding en daag hen uit door simpelweg níets aan te bieden. Mogelijks duurt het even, maar vaak vinden kinderen na enige tijd zelf een bezigheid. Die creativiteit heeft alleen maar voordelen voor later. Want verwacht jouw baas ook niet dat je zelfstandig bent en creatief omspringt met het hele corona-gebeuren? (En misschien, als je goed kijkt, laten je kinderen je ook creatieve oplossingen zien waar jij nog niet aan gedacht had.)
  2. Omgaan met beperkingen is een belangrijke levensles. De corona-maatregelen zijn niet altijd even gemakkelijk: vrienden missen, beperkt naar buiten, grootouders op een afstand,… Toch is dit bijzonder leerrijk om met frustraties te leren omgaan. Ook hier ligt een gouden kans om hen te tonen dat frustraties bij het leven horen en dat ze gerust gedeeld mogen worden.
  3. Zelfzorg is belangrijk. Hoe meer je voor jezelf zorgt, hoe meer je kind leert. Bijvoorbeeld door met je kinderen te bespreken dat je ongestoord een boek wil lezen of dat je straks afgesproken hebt om te gaan sporten met een vriend(in). Hier geef je niet alleen de boodschap dat goed voor jezelf zorgen belangrijk is, maar ook dat we als mens grenzen mogen stellen. (Tevens geef je aan dat lezen een zinvolle en waardevolle tijdsbesteding is, waarbij je niet zomaar gestoord mag worden).
  4. Omgaan met angsten. De afgelopen tijd was al spannend, beangstigend, maar ook bemoedigend. Wat gaat er nog komen? Hoe lang gaat dit nog duren? Durf ook hierover te praten met jouw kind(eren). Laat zien dat deze gevoelens er gewoon mogen zijn. Vragen horen erbij en hoeven zeker niet altijd een antwoord te krijgen. Het is een onzekere tijd. Ook hier ziet jouw kind hoe je met deze gevoelens omgaat en dat deze gedeeld mogen worden. Stop ze dus niet weg. Bespreek zeker ook de vele positieve dingen die je ziet. De vele solidaire acties bijvoorbeeld. (Mogelijks kunnen ze zelf een actie op poten zetten. Maar laat hen dat vooral zelf bedenken.)

 

En tot slot: mildheid zelf. Als je na een dag telewerken, baby-sitten en huishoudmanagen geen zin hebt om een verse maaltijd te bereiden, bestel dan gerust een afhaalmaaltijd. Of neem iets uit de diepvries en vergeet vooral niet luidop “foert!” te zeggen zodat jouw kinderen het horen. Ten slotte is mild zijn voor jezelf één van die levenslessen die je hoopt mee te geven aan jouw kinderen, toch?

Daarom wens ik je als ouder veel mildheid voor jezelf toe in deze corona-tijd. Je kinderen kunnen er alleen maar van leren.

Goede moed

 

Koenraad Dendas

Pedagoog

Kinder- en gezinstherapeut i.o.