Skip to main content

Osteopathie

Osteopathie is een discipline die beperkingen in het lichaam manueel opspoort en behandelt.

Deze bewegingsbeperkingen kunnen in om het even welk weefsel in het lichaam voorkomen en leiden tot functiestoornissen.

Osteopathie hanteert naast zijn wetenschappelijke onderbouw ook een breed therapeutisch denkkader. Binnen dit kader hebben we oog voor zowel mechanische, psychologische, sociale, (bio)chemische als energetische invloeden op ons systeem. Door deze brede holistische kijk op het lichaam kan osteopathie een oplossing bieden voor zeer uiteenlopende problemen.

Klachten
 • Rugpijn/ ischias
 • Nekpijn
 • Hoofdpijn/ Migraine
 • Burn out / stress gerelateerde klachten
 • RSI/ overbelastingsletsels
 • Sportletsels
 • Verteringsproblemen
 • maagklachten
Klachten bij kinderen
 • Reflux
 • Huilbaby’s
 • Kiss syndroom
 • Kruip- en loopachterstand
 • Rusteloze baby’s/kinderen
 • Leerproblemen
 • Psychomotorische problemen

We onderzoeken de samenhang van de verschillende systemen in uw lichaam en gaan op zoek naar de oorzaak van uw klacht(en).

Na het vaststellen van de oorzaak wordt het natuurlijke herstel van het lichaam gestimuleerd.

Osteopathie kan een hulp bieden bij een breed scala van klachten.

De osteopathaat heeft oog voor zowel mechanische, psychologische, sociale, (bio)chemische als energetische invloeden op ons systeem.

Door deze brede holistische kijk op het lichaam kan osteopathie een oplossing bieden bij de volgende problemen:

Osteopathie bij Rug en nekklachten

We behandelen de onderliggende oorzaak van je klachten, niet enkel de symptomen.

De ruggengraat loopt van aan je staartbeen tot je schedel en vormt het mechanische en neurologische verdeelcentrum van je lichaam. Hier komen krachten samen uit heel je lichaam en worden ontelbare neurologische prikkels doorgestuurd voor o.a. de spieren, de huid, het functioneren van je organen en nog veel meer. Bij rugpijn en nekpijn loopt er iets mis in het functioneren van de wervelkolom zelf of in de omgeving (ledematen, organen,…).

De osteopaat is door zijn brede kijk op bewegingsproblemen de geschikte persoon om hier duidelijkheid in te brengen en de bewegingsbeperkingen die aan de basis liggen van het probleem op te heffen. Voor spierversterkende oefeningen wordt er binnen Facet nauw samengewerkt met het team van de kinesitherapeuten.

Een Osteopaat is geen “kraker”, er bestaan tientallen behandeltechnieken in de osteopathie, waaronder manipulaties (=“kraken”). Indien u dit niet wenst of angstig bent, wordt hier altijd rekening mee gehouden.

Om een afspraak te maken voor een osteopatisch onderzoek/ behandeling kan u steeds terecht bij Sam De Cuyper, Kevin Verhoeven  en Farah Meysmans

Osteopathie bij sportletsels

Houden je klachten je weg van de piste?

Bij het sporten gebruik je je lichaam is al zijn complexiteit. Het lichaam werkt hierbij als één geheel. Als een schakel in het bewegingssysteem niet goed functioneert of slijtage vertoont zal dit een negatieve invloed uitoefenen op het andere regio in het lichaam.

De Osteopaat heeft een grondige kennis van deze bewegingssystemen en weet hoe hij direct of indirect verlichting kan brengen. Naast het mechanische aspect van sport heeft de osteopaat ook oog voor het optimaal functioneren van de organen en de invloed van voeding en drinkgewoontes op de sportprestaties.

Bij chronische sportletsels is een samenwerking met een kinesitherapeut binnen Facet aangewezen.

Voor osteopathie bij sportletsels kan u terecht bij Sam De Cuyper en Kevin Verhoeven

Osteopathie bij burn out en stressgerelateerde klachten

Je lichaam ondersteunen en de opgebouwde spanningen wegnemen.

In ons lichaam gebeuren zeer veel processen op een onbewust niveau. Als we door stress en overspanning in de problemen geraken uit dit zich vaak in deze onbewuste processen zoals verhoogde spierspanning, verstoord ademhalingspatroon, hartkloppingen, slaapstoornissen… .

Een osteopaat kan deze spanningen detecteren en de onderliggende systemen ontspannen. Dit kan u door een belastende periode heen helpen of u de ruimte geven om ondertussen aan de nodige veranderingen te werken om de balans tussen belasting en belastbaarheid terug in orde te brengen.

In deze is het van belang dat de behandelingen geen pleister zijn voor het bloeden maar dat ze de persoon in staat stellen om zelf tot echte verandering te komen.

Osteopathie bij kinderen en baby's

Kinderen kunnen zich nog moeilijk uitdrukken als het over lichamelijke klachten gaat.

Jonge ouders worden vaak geconfonteerd met baby’s die veel huilen, dikwijls zonder echt aanwijsbare reden. Via een vraaggesprek en grondig manueel onderzoek kan een osteopaat nagaan waar de verstorende spanning in het lichaam van de baby zich situeert. Deze spanning kan dan via zachte manuele technieken losmaakt worden. Dit resulteert vaak in een verberting van de klachten en dus in een verandering van het gedrag van de baby. Daarnaast is het informeren van de ouders omtent de juiste benadering van hun kind van groot belang. Naast huilen kunnen ook psychomotorische achterstand of bewegingsvoorkeuren een indicatie zijn voor een osteopatische behandeling.

Kinderen kunnen zich nog moeilijk uitdrukken als het over lichamelijke klachten gaat. Ook bij hen kunnen we door manueel onderzoek duidelijkheid brengen in de oorzaak van de klachten.

Om een afspraak te maken voor een osteopatisch onderzoek/ behandeling kan u steeds terecht bij Farah meysmans.

Therapeuten

PRAKTISCH

Eerste consultatie
Een eerste consultatie bestaat uit een vraaggesprek, een fysisch onderzoek en een behandeling. De bevindingen worden bijgehouden in een persoonlijk dossier. Indien je reeds onderzoeken onderging kan je best de resultaten hiervan meebrengen (foto’s, scans,…).  Tijdens het onderzoek/behandeling zal gevraagd worden om je deels te ontkleden. Laat het weten aan je therapeut als je je hierbij niet comfortabel voelt.

Opvolgbehandelingen
Tussen de osteopatische behandelingen laten we meestal 1 tot 3 weken, zo krijgt jouw lichaam de tijd om zich aan te passen.

Annulatie van afspraken
Wij vragen bij annulatie de therapeut minstens 48u op voorhand te verwittigen. Bij annulatie binnen 24u voorafgaand aan de afspraak wordt de helft van de consultatie aangerekend. Als je niet komt opdagen wordt de volledige zitting in rekening gebracht.

TARIEF

De tarieven variëren afhankelijk van de opleiding en werkervaring van de therapeut.

De betaling dient contant te gebeuren na iedere consultatie. De meeste mutualiteiten bieden een gedeeltelijke terugbetaling aan, neem contact op met jouw mutualiteit voor meer concrete info. Deze terugbetaling is niet gebonden aan een doktersvoorschrift, je kan dus rechtsstreeks bij de osteopaat terecht.