Het zicht krijgen op deze persoonlijke problemen gaat beter wanneer iemand in contact is met zichzelf, met het eigen innerlijk. Dus niet alleen met zijn gedachten maar vooral ook met zijn gevoelens. Door in gesprek te komen over deze gevoelens en gedachten, kan je je problemen onderzoeken en ontdekken hoe je hierin verder kan komen.
Cliëntgerichte psychotherapie is een humanistische therapievorm, waarbij je therapeut niet vanuit een medisch model als expert naast je zit, maar wel als gelijkwaardige, mee-zoekende gesprekspartner. De therapeut onderzoekt samen met jou hoe het komt dat je, met jouw voorgeschiedenis en jouw toekomstverwachting, op dit moment klachten ondervindt.
In de cliëntgerichte psychotherapie is de houding van de psychotherapeut van groot belang. De therapeutische houding bestaat uit drie wezenlijke elementen: empathie, acceptatie en echtheid.
Dit betekent: de psychotherapeut leeft zich zo goed mogelijk in de cliënt in, accepteert de cliënt zoals hij is en helpt de cliënt zichzelf niet te veroordelen. Deze basiselementen zorgen voor een veilig klimaat, waarin jij je als cliënt verder kan ontwikkelen. Cliëntgerichte psychotherapie gelooft sterk in het groeipotentieel dat in ieder van ons aanwezig is, zelfs op onze meest donkere en moeilijke momenten.
Mensen met uiteenlopende vragen kunnen baat hebben bij cliëntgerichte psychotherapie. Belangrijker dan de aard van je klacht, is het feit dat je bereid bent, en in zekere zin behoefte voelt om in de therapie bij jezelf stil te staan. Er is meestal een aanleiding, in de werksituatie of in je persoonlijke relaties, die je doet besluiten iets aan je klachten of problemen te gaan doen.