Skip to main content

Relatietherapie

Problemen tussen partners zijn van alle tijden en van alle leeftijden. Elke relatie kent zijn ups en downs, dit is normaal en geen reden tot grote bezorgdheid.

Soms is het echter niet evident om uit een moeilijke periode te komen of is er twijfel of de relatie nog zin heeft. In dat geval kan het zinvol zijn om een relatietherapeut te consulteren.

Sommige koppels gaan preventief in therapie: niet omdat er echte problemen zijn, maar vooral om dit te voorkomen bv omdat een vorige relatie is stukgelopen en ze dit geen tweede keer willen meemaken. Anderen zien het als een unieke kans om hun relatie te verdiepen en te verrijken. Voor nog anderen is relatietherapie een laatste kans om hun relatie te redden.

Klachten waarmee koppels zich aanmelden kunnen zijn:
 • We maken heel veel ruzie
 • Ik heb het gevoel dat er iets ontbreekt in onze relatie
 • Het klikt niet meer zo goed op seksueel vlak
 • Mijn partner heeft me bedrogen
 • Mijn partner twijfelt aan zijn/haar geaardheid
 • Ik weet niet of ik hem/haar nog graag zie
 • Misschien is het beter dat we scheiden
 • Mijn partner heeft gevoelens voor iemand anders

Kenmerkend voor een relatietherapie is dat het koppel samen in therapie gaat. Het merendeel van de gesprekken zal dan ook doorgaan met beide partners.

Dit neemt niet weg dat het soms zinvol kan zijn om een individueel gesprek te hebben met je therapeut. Het is in dit geval belangrijk te weten dat een relatietherapeut ook tijdens een individueel gesprek, de therapeut blijft van beide partners.

Concreet betekent dit alles wat in een individueel gesprek aan bod komt, ook besproken mag worden met de partner. Deze lijn wordt ook doorgetrokken naar andere vormen van contact. Als je bijvoorbeeld per email contact opneemt met de relatietherapeut, zal dit ook transparant gemaakt worden naar je partner. Indien nodig kan één van beiden (of allebei) doorverwezen worden naar een individuele therapeut die los staat van de relatietherapie.

Wanneer je als koppel in therapie gaat, betekent dit vooral dat jullie samen aan het werk gaan om de dingen die jullie anders willen in je relatie, aan te pakken.

Echt naar elkaar luisteren, leren uitdrukken van moeilijke en soms pijnlijke gevoelens naar elkaar toe, durven kijken naar je eigen aandeel, … zijn ingrediënten die vaak aanwezig zijn in een relatietherapie.

Werkwijze

Soms wordt er gewerkt met concrete opdrachten waarmee de partners thuis aan de slag gaan. Deze opdrachten kunnen door de therapeut worden aangebracht maar meestal wordt er samen op zoek gegaan naar wat jullie relatie nodig heeft. Van daaruit worden oefeningen of opdrachten ‘op maat’ bedacht. Soms zijn opdrachten niet aan de orde en ligt de nadruk meer op het doorwerken van bepaalde emoties.

Therapeuten

Liesbeth Hidalgo

Seksuoloog

Relatietherapeut i.o.

Psychotherapeut i.o.

Meer info | Email

0476 43 83 85

Online afspraak

Afspraak

Yasmine Schalk

Seksuoloog

Relatietherapeut

Psychotherapeut

Meer info | Email

0474 49 83 23

Online afspraak

Afspraak

Leen Delahaye

Psycholoog /Coach

Relatietherapeut

Coördinator

Meer info | Email

0498 72 29 57

Online afspraak

Afspraak

PRAKTISCH

Eerste consultatie

Een eerste consultatie of intakegesprek  kan gezien worden als een kennismaking. Je krijgt de kans om jouw verhaal te doen en samen met de therapeut je verwachtingen van een therapeutisch proces nader te bekijken. Het is ook een moment om stil te staan bij eventuele vragen die je hebt over therapie, de manier van werken, achtergrond van de therapeut. Bij afloop van een eerste gesprek beslis je samen, in dialoog met de therapeut, of het zinvol is om een therapie op te starten.

Opvolgbehandelingen

Het tempo en de frequentie van afspraken kan erg verschillen. Iedere therapeut heeft hierin zijn eigen aanpak maar ook de vraag van de cliënt kan uiteenlopend zijn. Voel je dus vrij om zelf aan te geven wat voor jou comfortabel voelt. Sommige mensen hebben in een beginfase nood aan een regelmatig contact (wekelijks of tweewekelijks), eens een proces loopt wordt er vaak meer tijd tussen de afspraken gelaten.

Annulatie van afspraken

Het kan gebeuren dat een afspraak niet kan doorgaan op het geplande moment. In dat geval vragen wij om tijdig te verwittigen zodat dit moment door iemand anders kan ingevuld worden. Bij annulaties 24u voorafgaand aan de afspraak wordt het volledige bedrag van de sessie in rekening gebracht.

TARIEF

Betaling

De betaling dient te gebeuren na iedere consultatie, cash of online.

 • individueel gesprek: 65€-70€ / 50min (afhankelijk van therapeut, neem contact op met de betreffende therapeut om het juiste tarief te kennen)
 • koppelgesprek/oudergesprek: 70€ – 80€ / 60min (afhankelijk van therapeut, neem contact op met de betreffende therapeut om het juiste tarief te kennen)
 • gezinsgesprek: op aanvraag
Terugbetaling

Voorlopig blijft de regeling waarbij ziekenfondsen een beperkt deel terugbetalen van kracht. De voorwaarden (diploma therapeut) verschillen, informeer je bij je ziekenfonds.