TOEPASSING EN VOORDELEN VAN YOGA

• ONTSPANNING

Wanneer we aan Yoga doen, vergeten we de drukte van de buitenwereld, we nemen tijd om met onszelf te spenderen en leren onze geest te vullen met een gericht lichamelijk en mentaal bewustzijn (mindfullness) zodat er minder plaats overblijft voor andere gedachten.

Dit heeft een kalmerend effect op ons zo ‘ontembare’ brein en brengt ons terug in contact met de essentie van ons bestaan.

 

• GEZONDHEID

Yoga leidt tot een verbetering van de gezondheid, verhoging van kracht en lenigheid en vermindering van symptomen van stress, depressie en angst.

 

• THERAPIE

Een correcte yogabeoefening is complementair met osteopathie en kinesitherapie. Yoga kan preventief werken alsook een aanvulling of opvolging zijn van kinesitherapie en osteopathie.

Yoga verbetert het postuur, verhoogt de stabiliteit, mobiliteit en het bewustzijn van het lichaam.

Lage rugpijn, nek en schouderproblemen kunnen vaak verholpen of verlicht worden dankzij een goede yogabeoefening.

Ademhaling : Doorheen yoga leer je gaandeweg de ademhaling beter te controleren, versterk je de ademhalingsspieren en verhoog je de elasticiteit van de ribbenkast voor een gezonde habitat van het hart en de longen. De controle en het bewustzijn van de ademhaling nemen toe en dit zorgt voor een versterking van het cardiovasculair systeem, meer vitaliteit en een verhoogd algemeen bewustzijn.

 

• PSYCHOLOGIE

Yoga helpt bij het losmaken en kanaliseren van emoties. Een regelmatige yogabeoefening versterkt de connectie tussen lichaam en geest en leidt tot een consequente verhoging van het zelfvertrouwen, verhoogt onze zelfkennis en zelfliefde.

Doorheen een stabiele yogabeoefening wordt het mogelijk om nieuwe verbindingen te maken in onze hersenen en andere verbindingen af te breken. Hierdoor kan yoga ons helpen om zich te emanciperen van oude conditioneringen en gewoontes en deze te vervangen door nieuwe, meer gewenste gewoontes en gedragspatronen.

Een doorgedreven yogabeoefening beperkt zich niet tot de mat, maar vindt zijn extensie in het dagelijkse leven.

GROEPSLESSEN FUNCTIONELE HATHA YOGA

De yoga gedoceerd door Simon volgt de leer van B.K.S. Iyengar.

B.K.S. wordt beschouwd als één van de meest invloedrijke autoriteiten in de recente geschiedenis van Yoga. Hij ontwikkelde met meer detail en precisie de ‘uitlijning’ van de yogahoudingen, introduceerde een reeks hulpmiddelen voor het aanpassen van de houdingen aan het individu ongeacht leeftijd, gender en fysieke fitheid. Hij bracht een nieuwe begrip van de nodige intensiteit en duur van de yogahoudingen voor het versterken van de voordelen op de fysieke gezondheid, de fysiologische gezondheid, de gezondheid van het zenuwstelsel, mentale en spirituele gezondheid.

Door de houdingen risicoloos correct uit te voeren worden er blokken, riemen, bolsters, dekens, stoelen en meer gebruikt.

De benadering in De IYENGAR school is systematisch en progressief. In de eerste plaats wil deze methode een vertrouwensboost geven aan de leerling die zijn lichaam en zijn potentieel herontdekt door de gewrichten stapsgewijs te versoepelen en de spieren te versterken.

Het verterings-, urogenitaal-, ademhalings-, hart en bloedvaten-, zenuw en hormonaal systeem worden geïrrigeerd en gerevitaliseerd.

In Simon’s lessen wordt er geconcentreerd gewerkt en ieder wordt aangemoedigd om binnen zijn of haar grenzen te verkennen en te evolueren. Daarnaast is er voldoende ruimte voor humor, plezier en ontmoeting.

Aan het einde van de les wordt steeds een diepe relaxatie voorzien zodat de leerling fris en herbronnen de les verlaat, beter gewapend tegen de hoogtes en de laagtes van het leven.

AGENDA EN INSCHRIJVEN GROEPSLESSEN:

Hier kan u inschrijven

 

In de groepspraktijk Facet biedt Bergé Yoga volgende lessen aan :

 

1. HATHA MOVEMENTS AND FLOW – Dinsdag 20u – 21u00 en woensdag ½ weken

In deze les proberen we regelmatig een aantal houdingen aan elkaar te koppelen.
Dit kan de intensiteit doen toenemen. Maar geen nood alles is optioneel, iedereen werkt op zijn of haar tempo. Het is yoga, geen competitie !

2. HATHA + LAGE RUG, NEK EN SCHOUDERS – Woensdag 20u – 21u00 ½ weken

De basis van deze les is eveneens Hatha Yoga, Iyengar geïnspireerd. Maar één op twee woensdagavonden bieden we in de les meer aandacht aan de lage rug, nek en schouders.

Hoewel Yoga op zich al een absolute aanrader voor deze lichaamszones, nemen we hiervoor in deze les extra tijd en aandacht. Er worden voldoende gradaties aangeboden in de oefeningen zodat mensen met beperkingen, pijn of blessures niet uit de boot vallen.

3. HATHA FLOW & STRETCH – vrijdag 09u00 – 10u00

Maak komaf met de spanningen, stress en vermoeidheid van de voorbije we(e)k(en).

Laat je energie circuleren tot in alle hoeken van het lichaam. Werk binnen jouw grenzen aan flexibiliteit en stabiliteit en versterk gaandeweg je fysieke en mentale bewustzijn voor een fris en magisch weekeinde en meer vitaliteit op lange termijn.

*Alle lessen zullen helpen om je postuur, rugklachten en precisie in houdingen te verbeteren

 

PRAKTISCHE INFO ROND DE GROEPSLESSEN

 • Toegankelijk voor alle niveaus, soepele en stijve lichamen.
 • Lessen op dinsdag, woensdag en vrijdag
 • Tarieven:
  • 10€ proefles, 15€ geïsoleerde
  • 120€/ 10 lessen (3 maanden geldig)
  • 130€/ 10 lessen (6 maanden geldig)

Agenda bekijken en inschrijven kan u hier

 

• Whatsapp: wordt lid van onze whatsappgroep voor leuke weetjes, om op de hoogte te blijven van workshops, retreats, nieuwe lessen of annulaties

PRIVELESSEN – OP AFSPRAAK

PROCEDURE :

1. Intake : Kennismakingsgesprek + Yoga Basics – 60 min

2. Behandeling yoga fundamenten op maat van jouw lichaam en noden: 5 à 10 sessies

3. Integratie – Thuis aan de slag onder professionele begeleiding (vanaf 7 sessies):

4. Mentorschap op lange termijn

Maak een afspraak : simon@groepspraktijk-facet.be of 0495 90 44 64

WAAROM PRIVE? op maat van jouw agenda, als voorbereiding van de groepslessen, om geheel op jouw niveau en op jouw maat te kunnen werken of als therapie met aandacht voor specifieke aandoeningen mentaal of fysiek.

BIO

Over Simon Bergé:

Centrale waarden “Plezier, Vitaliteit en Authenticiteit”

“Elke dag is een opportuniteit om bij te leren om vervolgens op toegewijde en gepassioneerde manier mijn beste interpretaties hiervan te delen in mijn lessen”

Simon heeft een diepe bewondering en fascinatie voor de Indische Yoga traditie, die hem motiveren om op dagelijkse basis zoveel te oefenen, te begrijpen en studeren als mogelijk.

Met veel enthousiasme, oog voor de detail en de nodige zorg, wil Simon zijn studenten helpen groeien en begeleiden in hun yoga-beoefening ongeacht het niveau en eventuele lichamelijke moeilijkheden of beperkingen.

Op Holistische wijze studeert Simon Asana (yogahoudingen), pranayama (controle van de ademhaling), concentratie & meditatie en yogafilosofie aan het Yoga Iyengar instituur van Brussel.

Naast Yoga, houdt Simon van muziek, avontuur, skiën en reizen.

Hij is er diep van overtuigd dat yoga ons helpt onszelf beter te begrijpen en om beter met onszelf te ‘connecteren’. Dit kan ons gaandeweg een beetje bevrijden uit het kluwen van conditionering waarbij angst en verlangens ons doen en denken (te) vaak bepalen.

Die zelfkennis, verbondenheid met onze diepere zelf en dat verhoogde bewustzijn helpen ons het hart te openen naar de buitenwereld en ons op een meer gepaste manier te interageren in deze wereld.

Dat stelt ons in staat om meer ‘mentaal’ te  reizen en meer vreugde en geluk te vinden op lange termijn.

Experimenteren, persoonlijke interactie en plezier maken, zijn voor Simon even belangrijk in een yogales als een zekere ernst, het naar binnen brengen van de focus en oog voor detail en precisie.

De yogalessen in Facet zijn geïnspireerd door zijn opleidingen in India en  lessen in het BKS Iyengar instituut in Brussel, waar Simon voor de komende jaren zijn opleiding verder zet, maar leuke ingrediënten worden toegevoegd en vermengd met zijn eigen persoonlijkheid en sportieve achtergrond.

Talen: NL (voertaal les), ENG, FR

 

Bio:

 • Master in physical education and movement sciences (2009)
 • Master in Anthropology (2012)
 • 200hrs Multi-style yoga (Rishikesh 2016)
 • 100hrs Multi-style yoga as assistant teacher (Dharamshala 2019)
 • Iyengar trainee (3 years) in BKS Iyengar institute of Brussels (2019-…)

“Yogas citta-vritti-nirodah”

Yoga is het beheersen van de geest of het kalmeren van ons brein/ onze gedachten

Therapeuten

Simon Bergé

Yoga instructeur

Meer info | Email

0495 90 44 64

Online afspraak

Afspraak

PRAKTISCH

Uurrooster
Elke dinsdag en woensdag op het tweede verdiep, eerste deur rechts:

 • 18u15 – 19u15: Hatha yoga
 • 20u00 – 21u00: Yin yoga

Praktisch

 • Kom op tijd, zo begint u ontspannen aan uw sessie =).
 • Materiaal is voorzien, maar u mag uw eigen matje meenemen
 • Gelieve uw deelname op voorhand per mail, sms of telefoon te bevestigen
 • Bij blessures of andere aandoeningen: raadpleeg eerst uw arts en informeer uw yoga-instructeur.
 • Kom in kledij waarin u zich goed voelt. In principe zijn een short en t-shirt het meest geschikt (niet te los, niet te spannend).
 • Rekening-nummer: BE26 8601 1135 1029 Bic-code: NICABEBB

TARIEF

GROEPSESSIES

 • Proefles: 10€
 • Drop-in les: 15
 • 10-beurtenkaart: 130€
  • 3 maanden geldig
  • 2 lessen per week voor 1 ½ beurt
  • 3 lessen per week voor 2 beurten

INDIVIDUELE SESSIES

 • Individuele sessie: 55€
 • 5-beurtenkaart: 250€
 • 10-beurtenkaart: 490€

DUO-LES

 • Enkele sessie: 90€
 • 5-beurtenkaart: 415€
 • 10-beurtenkaart: 800€
 • Privé groepslessen: voor elke persoon extra komt er vanaf de derde persoon 20€ pp/sessie bij.